quaderns de la lloba, núm. 1 la còlera

portada quadern

Dimarts 2 de juliol vàrem presentar a la Llibreria Pròleg de Barcelona el primer número de Quaderns de la lloba que parla sobre la còlera. Acompanyades de llobes d’altres grups del taller i de persones properes, cadascuna va llegir un fragment de les seves creacions. després la Muriel va explicar una mica el que havíem volgut fer i finalment vàrem brindar amb cava i coca de la Fatarella. Va ser un acte senzill, càlid i emotiu que ens va deixar un sentiment d’alegria i satisfacció pel projecte realitzat.

A la nostra presentació escrita diem: “El desig de fer aquesta publicació sorgeix en un dels grups del taller de lectura del llibre Mujeres que corren con los lobos, de la psicoanalista junguiana Clarissa Pinkola Estés, que porta Muriel Chazalon a la Llibreria Pròleg de Barcelona.

Hem recollit en aquest quadern les notes de les sessions del taller i les aportacions personals realitzades a partir de la lectura del conte que s’apropa a la còlera (capítol 12, La demarcació del territori: Els límits de la còlera i del perdó), per tal de fer visible el nostre treball i fer ressonar més enllà del nostre grup el que hem anat vivint, descobrint i reflexionant.

La feina ha estat llarga, difícil i a la vegada enriquidora, en ser una aventura col·lectiva i en voler, d’una banda, combinar els apunts personals amb el text de la Clarissa i, de l’altra, trobar un fil conductor per a les creacions tan diverses que cadascuna ha aportat. Hi trobareu diferents estils (barreja de llenguatge escrit i de llenguatge oral, de reflexió i de vivència…) i textos en diverses llengües.

En la nostra lectura atenta del capítol hem tractat d’explorar algunes de les preguntes que ens proposa la Clarissa sobre la còlera:

 • com puc dominar la meva còlera?
 • la nostra fúria pot convertir-se en una mestra?
 • existeix un moment apropiat per desencadenar tota la còlera que les dones portem a dins?
 • es pot eliminar la còlera definitivament?
 • tens una permanent sensació de cansament? Vas per la vida sota una gruixuda capa de cinisme? Destrosses tot allò que és esperançador, tendre, prometedor? Tens por de perdre abans d’obrir la boca? Assoleixes per dins un punt d’ignició tant si es nota per fora com si no? Mantens uns irritats silencis de caràcter defensiu? Et sents desvalguda?
 • tens dificultats per perdonar?

El quadern està plantejat en dues parts: una aproximació més reflexiva que resumeix el contingut del capítol i l’amplia amb les aportacions de la Muriel i del grup durant les sessions, i una vessant més creativa que va des d’aportacions que expressen un sentiment més personal a d’altres que s’apropen a la còlera col·lectiva, ja sigui en relació a qüestions de gènere o a temes socials i culturals. Així es van alternant poemes amb obra plàstica i tèxtil, textos més reflexius amb altres més intuïtius o íntims, collages amb treballs digitals… . Finalitzem amb un annex on trobareu cites d’autors i bibliografia. “

Gràcies a tothom que hi ha participat i a tothom que ens ha acompanyat.

2 pensaments sobre “quaderns de la lloba, núm. 1 la còlera

 1. Ha sido para mí una gran satisfacción poder compartir con tantas personas queridas nuestro recorrido, el fruto de nuestro recorrido.

  Ha sido un verdadero placer gestar juntas este proyecto, trabajar en él y, a la vez, ser trabajada por él.

  Y dar a luz con todas vosotras a esta “criatura lobuna” ha dado coherencia final a toda la tarea.

  Mi agradecimiento, de corazón.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s